«Δημοτικό ΕΚΑΒ» για αεροκομιδές ασθενών στην Τήνο

«Δημοτικό ΕΚΑΒ» για αεροκομιδές ασθενών στην Τήνο


0 0 ψήφοι
Article Rating

Σε ένα πρότυπο πρόγραμμα για πολλούς νησιωτικούς δήμους της χώρας προχώρησε ο δήμος Τήνου. Δημιούργησαν τη «δημοτική» μονάδα επείγουσας αερομεταφοράς ασθενών, η οποία ήδη πραγματοποίησε την πρώτη της αποστολή στις 7 Ιανουαρίου.

Ο δήμος διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του «εξυπακούεται ότι εθνικός αερομεταφορέας για το αντικείμενο παραμένει το ΕΚΑΒ και η υπηρεσία του δήμου ενεργοποιείται σε περίπτωση αδυναμίας ή άρνησής του να ανταποκριθεί, εφόσον πληρούνται οι πιο πάνω ιατρικής φύσης προϋποθέσεις».

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

«Η επιτυχία της νέας υπηρεσίας θα κριθεί από την καλή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και των κατοίκων του νησιού μας και ιδίως από τη σωστή

ιεράρχηση, από πλευράς αρμοδίων, των αναγκών και την επιλογή του αναγκαίου μέτρου για την περίσταση (πρόβλημα υγείας) κάθε φορά, με αμιγώς ιατρικά κριτήρια», προστίθεται.

Τι προσφέρει το «δημοτικό» ΕΚΑΒ

Η συγκεκριμένη υπηρεσία του δήμου Τήνου περιλαμβάνει:

  • Τηλεφωνική γραμμή που λειτουργεί σε 24ωρη βάση για την παροχή ιατρικών συμβουλών.
  • Μεταφορά των ασθενών με ασθενοφόρο από τα λιμάνια Ραφήνας, Πειραιά και Λαυρίου, προς διημερεύον νοσοκομείο της Αττικής ή ιδιωτικό Νοσοκομείο της επιλογής του ασθενούς ή των οικείων του.
  • Μεταφορά του ασθενούς από τα αεροδρόμια Σύρου ή Μυκόνου, με υγειονομικό αεροπλάνο, σε περίπτωση που το περιστατικό εκδηλωθεί σε ώρες κατά τις οποίες δεν επιτρέπεται η πτήση ελικοπτέρου (μετά τη δύση και πριν την αυγή). «Στην περίπτωση αυτή, βεβαίως, πρέπει να βρεθεί τρόπος μεταφοράς του ασθενούς με πλωτό μέσο, από την Τήνο στη Σύρο ή τη Μύκονο», σημειώνεται από το δήμο.
  • Αερομεταφορά του ασθενούς με ελικόπτερο στην Αθήνα και μεταφορά του σε διημερεύον νοσοκομείο της Αττικής ή ιδιωτικό νοσοκομείο της επιλογής του ασθενούς ή των οικείων του. «Το ελικόπτερο θα βρίσκεται στον Άγιο Φωκά σε 1 ώρα και 30 λεπτά από την λήψη της απόφασης για το ιατρικά επιβεβλημένο της αερομεταφοράς», σύμφωνα με το δήμο.

Στις δύο τελευταίες περιπτώσεις, η υπηρεσία του δήμου ενεργοποιείται σε περίπτωση ατυχήματος ή αιφνίδιας ασθένειας ή αιφνίδιας έξαρσης χρόνιου νοσήματος που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς και μετά από συνεννόηση του θεράποντος ιατρού και του κέντρου επιχειρήσεων της ασφαλιστικής εταιρείας.

Ο γιατρός του δήμου Τήνου αποφασίζει για την αερομεταφορά

Τι γίνεται, όμως, σε περίπτωση επιστημονικής διχογνωμίας για την αερομεταφορά ενός ασθενούς; Ο δήμος είναι ξεκάθαρος: «Επικρατεί η άποψη του θεράποντος ιατρού (Κέντρου ς Τήνου), πράγμα που αποτέλεσε από την αρχή θεμελιώδη όρο για το Δήμο και ήδη αποτελεί όρο της σύμβασης».

Σύσκεψη – ενημέρωση για το «δημοτικό» ΕΚΑΒ

Στις 8 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε παρουσία του δημάρχου Τήνου σύσκεψη όλου του ιατρικού προσωπικού του Κέντρου ς Τήνου και στελεχών της ασφαλιστικής εταιρείας που ανέλαβε το έργο, για μια πρώτη γνωριμία και για τον καθορισμό του τρόπου λειτουργίας της νέας αυτής υπηρεσίας.

Την 31/1/2013 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση ώστε να καταστεί κτήμα όλων ο τρόπος λειτουργίας της νέας υπηρεσίας, «που είχε υποσχεθεί και μετά μυρίων κόπων και βασάνων κατάφερε να προσφέρει ο δήμος στους μονίμους κατοίκους του, μέσα στο οικονομικό κλίμα της εποχής, πρωτοπορώντας σε όλη τη νησιωτική Ελλάδα».

aftodioikisi.gr

 

Πηγή: Καλά Νέα

Σύνδεσμος στην Πηγή…


0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x