Μια καινούργια σελίδα στην εκπαίδευση εθελοντών

Μια καινούργια σελίδα στην εκπαίδευση εθελοντών


0 0 ψήφοι
Article Rating

Από την ομάδα του Human Grid

Ο εθελοντισμός στην Ελλάδα παρουσίαζε ανέκαθεν ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης σαν ιδεολογία και σαν στάση ζωής, ενώ το World Giving Index 2012 δίνει στη χώρα μας ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά κοινωνικής αλληλεγγύης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Στον αντίποδα αυτών των δυσάρεστων δεδομένων, βρίσκεται εκείνο το κομμάτι της κοινωνίας «ενεργών πολιτών» που αφιερώνουν από το περίσσευμα ή το υστέρημα του χρόνου και των χρημάτων τους για να προσφέρουν στον συνάνθρωπο, στη γειτονιά, στην πόλη τους.

Είναι μια μικρή κοινωνία πολιτών, τμήμα μιας πολύ μεγαλύτερης, που μπορεί όμως

να εμπνεύσει και να αποτελέσει τον πυρήνα που θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά, συμπαρασύροντας και άλλους να δράσουν συλλογικά, για ένα πιο ποιοτικό, πιο ανθρώπινο μέλλον…!

Το Volunteer4Greece είναι μια online πλατφόρμα αναζήτησης εθελοντικής εργασίας και σκοπός του είναι να αποτελέσει μια γέφυρα ανάμεσα σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και εθελοντές, ώστε να βρίσκουν «ο ένας τον άλλον πιο εύκολα».  Την προηγούμενη Πέμπτη, η ομάδα του Human Grid, παρακολουθήσαμε το Workshop εκπαίδευσης ΜΚΟ για την αξιοποίηση των εθελοντών τους που διοργάνωσε το Volunteer4Greece. Μαζί μας ήταν συγκεντρωμένα πολλά από τα μέλη οργανώσεων και ομάδων πολιτών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας και υπηρετούν στην καθημερινή τους πραγματικότητα και καθένας με τις δικές του δυνάμεις, τις αξίες του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης. Στην εκδήλωση, που είχε διαδραστικό χαρακτήρα, συμμετείχαν μέλη από 40 μη κυβερνητικές οργανώσεις και εθελοντικές ομάδες πολιτών.


«Ο εθελοντισμός βασικός πυλώνας για τη λειτουργία μιας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης. Η διαχείριση και η εκπαίδευση των εθελοντών, ένα εξαιρετικά σημαντικό κομμάτι. Για να γίνει κάποιος εθελοντής χρειάζεται πρωτίστως μεράκι και όραμα… να θέλει να εμπλακεί σε μια περιπέτεια…».

Στα πλαίσια της εκδήλωσης ακούσαμε πολύ χρήσιμες τοποθετήσεις και ομιλίες για τους τρόπους εξεύρεσης εθελοντών, τη διαδικασία εκπαίδευσής τους, τη μεθοδολογία και τα «εργαλεία» για την αξιοποίηση και την εξέλιξή τους μέσα σε μια οργάνωση. Πού μπορεί όμως μια οργάνωση να απευθυνθεί για να βρει εθελοντές; Ανάμεσα σε όσους είναι ήδη αλλά και σε όσους δεν γνωρίζουν  ότι μπορούν, και πρέπει να τους το ξυπνήσεις, να τους «δελεάσεις» … Ποιους εθελοντές χρειάζεται μια οργάνωση; Μας αφορά η ηλικία, το επαγγελματικό προφίλ, οι δεξιότητες; Υπάρχει ανάγκη για κάποιο ιδιαίτερο προφίλ; Ερωτήματα στα οποία καλείται να απαντήσει εξίσου μια μικρή ή μια μεγαλύτερη οργάνωση, βάσει του προγράμματος, των ενεργειών, των δυνατοτήτων της και των γενικότερων αναγκών της.

pic 2Κάθε εθελοντής και ένα διαφορετικό κίνητρο, ως προς το τι μπορεί να προσδοκά από τη συμμετοχή του, τι πιστεύει, τι μπορεί να προσφέρει, τι ζητά, τι τελικά βρίσκει… Η εκπαίδευση των εθελοντών, ζωτικής σημασίας. Το «πάντρεμα» της ανάγκης με τον κατάλληλο εθελοντή που θα καταφέρει να την καλύψει, το ζητούμενο. Οι ανάγκες των οργανισμών κατηγοριοποιούνται και πολλές φορές, οι απαιτήσεις προϋποθέτουν δουλειά σε αντίξοες συνθήκες, όπως το καθήκον του εθελοντή που αναλαμβάνει να προσεγγίσει και να βοηθήσει κάποιες ξεχασμένες κοινωνικές ομάδες (χρήστες ναρκωτικών, θύματα κυκλωμάτων εκμετάλλευσης κλπ), που «εξορμούν» στην Αθήνα όταν στο κέντρο της πόλης σκοτεινιάζει…

Μια εκδήλωση, διαδραστικά οργανωμένη, με πολύ ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις για την πολυδιάστατη αξία του εθελοντισμού αλλά και τα οφέλη για τους ίδιους τους εθελοντές, που εκτός από τις ενσυνείδητες και ανιδιοτελείς πράξεις προσφοράς τους στο κοινωνικό σύνολο, εισπράττουν πνευματικά, σε γνώσεις, σε εμπειρία αλλά και ψυχικά, μέσα από την κοινωνικοποίηση και τη χαρά του να είσαι σε θέση να βοηθήσεις όπου μπορείς και να συνεισφέρεις ενεργά σε έναν καλό σκοπό!

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη των Human Grid, Wonder Festival και Glovo-Global Volunteers Platform.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στη σελίδα του Volunteer4Greece στο Facebook.

http://blog.tedxathens.com

Πηγή: Καλά Νέα

Σύνδεσμος στην Πηγή…


0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x