Ο ήλιος σύμμαχος της θετικής ψυχολογίας

Ο ήλιος σύμμαχος της θετικής ψυχολογίας0 0 ψήφοι
Article Rating

Μήπως, παρά τα όσα συμβαίνουν γύρω μας, τις τελευταίες μέρες, νιώθετε ότι αλλάξατε διάθεση και έχετε «πάρει τα πάνω σας»; Αν η απάντηση είναι θετική, αλλά δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη αλλαγή στη ζωή σας, που να σας φτιάχνει τη διάθεση, τότε μάλλον φταίει ο ήλιος!

Αυτή η απλή εξήγηση τεκμηριώνεται επιστημονικά, αφού, συμφωνά με τους ειδικούς, η ηλιακή ακτινοβολία αποτελεί το πιο φυσικό αντικαταθλιπτικό, το οποίο αυξάνει την παραγωγή ενδορφινών και σεροτονίνης, μιας ορμόνης που είναι γνωστή και ως «ορμόνη της ευφορίας»

Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που ηρεμεί το σώμα μας, μάς βοηθά να νιώθουμε καλά, να έχουμε αισιοδοξία και διάθεση για ζωή. Έτσι, μια βόλτα στον ήλιο ή μια μέτρια ηλιοθεραπεία (με την κατάλληλη προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία) μπορεί να βελτιώσει την εργασιακή παραγωγικότητα, να λειτουργήσει θεραπευτικά για όσους «έχουν τις μαύρες τους» αλλά και να συμβάλλει στη διατήρηση μιας ήδη καλής διάθεσης.

Πέρα όμως από το να μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα, το ηλιακό φως βοηθά και στο αδυνάτισμα, αφού, και πάλι μέσω της σεροτονίνης, μπορεί να συμβάλλει στην απώλεια λίπους! Όπως είπαμε παραπάνω, η έκθεση στον ήλιο διεγείρει την παραγωγή σεροτονίνης. Η έλλειψη ηλιακού φωτός, από την άλλη πλευρά, μπορεί να ρίξει τα επίπεδα σεροτονίνης τόσο, ώστε να προκαλούνται καταθλιπτικά συμπτώματα και έντονη επιθυμία για υδατάνθρακες, ιδιαίτερα σε επιρρεπή άτομα. Η ακατάσχετη επιθυμία για υδατάνθρακες είναι χαρακτηριστικό σύμπτωμα αρκετών μορφών κατάθλιψης που σχετίζονται με τη σεροτονίνη, αφού τα γεύματα που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες ανυψώνουν τα επίπεδα της ορμόνης αυτής.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Όμως, αντίθετα με την έκθεση στον ήλιο, η υπερβολική πρόσληψη υδατανθράκων συμβάλλει στην αύξηση βάρους και τοπικού λίπους, ενώ αποτελεί αιτία για μια σειρά άλλων παθήσεων, όπως ο διαβήτης. Αντί, λοιπόν, να καταφύγετε σε ένα γλυκό σνακ ή μια μερίδα τηγανητές πατάτες, για να σας «φτιάξουν» τη διάθεση, βγείτε έξω, περπατήστε, κολυμπήστε, χαρείτε τον ήλιο (πάντα με αντηλιακό και καπέλο!), που βγήκε επιτελούς για τα καλά, συνδυάζοντας τη σωματική και την ψυχική ευεξία που προσφέρουν οι μέτριες «δόσεις» του ηλιακού φωτός.

Μαργαρίτα Μπρίγκου για το http://www.zougla.gr

 

Πηγή: Καλά Νέα

Σύνδεσμος στην Πηγή…


0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x