Οι 10 παλαιότερες χώρες του κόσμου – Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα;

Οι 10 παλαιότερες χώρες του κόσμου – Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα;


5 1 ψήφος
Article Rating

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποιες είναι οι παλιότερες χώρες στον κόσμο; Ποια θέση καταλαμβάνει η Ελλάδα;

Το μόνο σίγουρο που γνωρίζουμε είναι πόσο χρονών είναι η Γη: περίπου 4,54 δισεκατομμύρια χρονών. Πώς μετράμε όμως την ηλικία μιας χώρας; Τα σύνορα και οι κυβερνήσεις αλλάζουν συνεχώς και μερικές φορές ένα έθνος με πλούσια ιστορία είναι αρκετά νέο, όπως η , που σχηματίστηκε το 1991 μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Πάμε, λοιπόν, να δούμε τις 10 παλαιότερες χώρες του κόσμου.

10. Άγιος Μαρίνος

Αυτό το μικροσκοπικό έθνος στην ιταλική χερσόνησο κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες για την παλαιότερη υπάρχουσα δημοκρατία στον κόσμο. Με συνολική έκταση μόλις 62,2 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ο Άγιος Μαρίνος είναι μια από τις μικρότερες χώρες στον κόσμο. (Το Βατικανό είναι η μικρότερη χώρα στον κόσμο, με μόλις 121 στρέμματα ή 49 εκτάρια.)

Σύμφωνα με την παράδοση, ο Άγιος Μαρίνος ιδρύθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 301 μ.Χ., από τον Άγιο Μαρίνο. Αν και οι ιστορικοί αμφισβητούν αυτή την ημερομηνία ίδρυσης, είναι αλήθεια ότι ο Άγιος Μαρίνος λειτουργούσε ως αυτοδιοικούμενη δημοκρατία τουλάχιστον από τον 13ο αιώνα μ.Χ.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Το ιστορικό κέντρο της πόλης γύρω από το Monte Titano είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Σύμφωνα με την UNESCO, ο Άγιος Μαρίνος είναι «η μόνη σωζόμενη ιταλική πόλη-κράτος, που αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό στάδιο στην ανάπτυξη δημοκρατικών μοντέλων στην Ευρώπη και παγκοσμίως».

Όταν ο Ναπολέων εισέβαλε στην στην προσπάθειά του να οικοδομήσει μια παγκόσμια αυτοκρατορία, σεβάστηκε την αυτοκυριαρχία της μικρής χώρας και όταν η ενοποιήθηκε το 1861, ο Άγιος Μαρίνος παρέμεινε ανεξάρτητος.


 

9. Ιαπωνία

Όπως ο Άγιος Μαρίνος, η Ιαπωνία έχει μια «μυθική» ημερομηνία ίδρυσης. Ο θρυλικός αυτοκράτορας Jimmu, απόγονος της θεάς του ήλιου Amaterasu, πιστεύεται ότι ίδρυσε την αυτοκρατορική δυναστεία της Ιαπωνίας το 660 π.Χ. καθιστώντας την Ιαπωνία την αρχαιότερη συνεχή κληρονομική μοναρχία στον κόσμο.

Οι ιστορικοί τοποθετούν την ίδρυση του έθνους κάπως αργότερα, γύρω στα μέσα του 4ου αιώνα μ.Χ., όταν τα κράτη του αρχιπελάγους συγχωνεύτηκαν σε ένα.

Ενώ η ενοποίηση της Ιαπωνίας παραμένει θολή, οι ιστορικοί συμφωνούν ότι έχει κατοικηθεί από ανθρώπους από την παλαιολιθική εποχή. Οι πρώτοι κάτοικοι του αρχιπελάγους μετανάστευσαν από την κορεατική χερσόνησο μέσω του σημερινού Στενού της Κορέας.

 

8. Μεξικό

Η σημερινή ιστορία του Μεξικού μπορεί να αναχθεί στο 1200 π.Χ. με την ίδρυση του πολιτισμού των Ολμέκων. Οι Ολμέκοι ζούσαν κατά μήκος του Κόλπου του Μεξικού και του νότιου Μεξικού και είναι διάσημοι για τα τεράστια κεφάλια από βασάλτη που πιστεύεται ότι αντιπροσωπεύουν τους ηγεμόνες των Ολμέκων.

Οι Ολμέκοι πιθανότατα δημιούργησαν την πρώτη μορφή γραφής στην Αμερική και συμμετείχαν σε εκτεταμένα εμπορικά δίκτυα. Η επιρροή τους μπορεί να φανεί στους πολιτισμούς των Μάγια και των Αζτέκων που κυριάρχησαν αργότερα στην περιοχή.

 

7. Ελλάδα

Η πρώτη κυβέρνηση της αρχαίας Ελλάδας προϋπήρχε της σημερινής. Ξεκινώντας γύρω στο 1600 π.Χ., ο Μυκηναϊκός Πολιτισμός αποτελούνταν από πολλαπλά βασίλεια, συμπεριλαμβανομένων της Θήβας και της Αθήνας, που είναι μερικές από τις παλαιότερες μονίμως κατοικημένες πόλεις στον κόσμο.

Ο Μυκηναϊκός Πολιτισμός άκμασε στην Ελλάδα μέχρι τα μέσα του 12ου αιώνα π.Χ., όταν η Ελλάδα γνώρισε τη σκοτεινή της εποχή. Ωστόσο, η πολιτιστική κληρονομιά των Μυκηναίων επέζησε. Σήμερα, τα μυκηναϊκά ερείπια των Μυκηνών και της Τίρυνθας αποτελούν μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

 

6. Κίνα

Η κυβέρνηση στην Κίνα χρονολογείται τουλάχιστον από το 1600 π.Χ. με την ίδρυση της δυναστείας των Σανγκ, της πρώτης κινεζικής δυναστείας. Η δυναστεία των Σανγκ έλεγχε το βορειοανατολικό τμήμα της σημερινής Κίνας, που εκτείνεται βόρεια ως την επαρχία Χεμπέι και δυτικά ως την επαρχία Χενάν. Κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας του Σανγκ (περίπου 1600-1046 π.Χ.), οι Κινέζοι δημιούργησαν ένα ημερολόγιο 12 μηνών, 360 ημερών και άρχισαν να αναπτύσσουν το σύστημα γραφής που χρησιμοποιείται σήμερα.

Ο αρχαιολογικός χώρος Γιν Σου ήταν η πρωτεύουσα της δυναστείας των Σανγκ το 1300 π.Χ. και αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

 

5. Ιράκ

Η Μεσοποταμία (σημερινό Ιράκ) αποκαλείται συχνά «το λίκνο του πολιτισμού». Αυτό σημαίνει ότι το Ιράκ είναι  αρκετά γερασμένο. Πόσο χρονών όμως;

Μια εκτίμηση είναι το 2334 π.Χ., η αρχή της διακυβέρνησης του Σαργκόν. Ο Σαργκόν ένωσε τις πόλεις-κράτη της περιοχής υπό την Ακκαδική αυτοκρατορία και ίδρυσε την πρώτη σημιτική δυναστεία. Ο Σαργκόν κυβέρνησε από την πρωτεύουσα Ακκάτ (ή Agade), που πιστεύεται ότι βρίσκεται κάπου στον ποταμό Ευφράτη, αλλά δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμη.

 

4. Αρμενία

Η «Ιστορία των Αρμενίων» του Αρμένιου ιστορικού Μοβσές Χορενάτσι καλύπτει την περίοδο από τη δημιουργία έως το 428 μ.Χ. Η αφήγηση του Χορενάτσι τοποθετεί την ίδρυση της Αρμενίας το 2492 π.Χ., αλλά μέχρι πρόσφατα, δεν υπήρχαν στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτήν την πρώιμη ημερομηνία.

Μια μελέτη του 2016 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature βρήκε γενετικά στοιχεία αρμενικής καταγωγής που χρονολογούνται μεταξύ 3000 και 2000 π.Χ.

Η γενετική ανάμειξη μειώθηκε ξαφνικά γύρω στο 1200 π.Χ., «μια εποχή που οι πολιτισμοί της Εποχής του Χαλκού στον κόσμο της Ανατολικής Μεσογείου κατέρρευσαν ξαφνικά», αναφέρει η μελέτη. Η μελέτη έδειξε επίσης μια αλλαγή στη γενετική σύνθεση πριν από περίπου 500 χρόνια, όταν οι Οθωμανο-Περσικοί πόλεμοι χώρισαν την Αρμενία στα δύο.

Εάν η αφήγηση του Χορενάτσι είναι αληθινή, η Αρμενία θα μπορούσε να είναι μια από τις παλαιότερες χώρες στον κόσμο.

 

3.

Το 2023, τα Ηνωμένα Έθνη ονόμασαν τη σημερινή την πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο. Είναι επίσης μια από τις παλαιότερες χώρες του κόσμου.

Ο πολιτισμός της κοιλάδας του Ινδού, που άκμασε στην Ινδική υποήπειρο από το 2500 π.Χ. έως ότου αντικαταστάθηκε από τον βεδικό πολιτισμό γύρω στο 1500 π.Χ., ήταν ο πιο εκτεταμένος από τους τρεις μεγάλους πρώιμους πολιτισμούς του κόσμου. (Τα άλλα ήταν η Μεσοποταμία και η .)

Ο πολιτισμός του Ινδού εκτεινόταν δυτικά ως το Sutkagan Dor κοντά στην Αραβική Θάλασσα (στο σημερινό Πακιστάν) και ανατολικά ως το Alamgirpur, κοντά στη σημερινή πρωτεύουσα της ς, το Νέο Δελχί.

Παρά τη μακρά ιστορία της ς, η χώρα είναι μόλις μερικών δεκαετιών. Για σχεδόν έναν αιώνα από το 1858 έως το 1947, η και το Πακιστάν ήταν μέρος της βρετανικής αυτοκρατορίας. Η 15η Αυγούστου 1947 γιορτάζεται ως Ημέρα της Ανεξαρτησίας – όταν η έγινε και πάλι μια αυτοδιοικούμενη χώρα.

 

2. Ιράν

Το αρχαίο βασίλειο του Ελάμ ιδρύθηκε στο σημερινό Ιράν γύρω στο 2600 π.Χ. Πρωτεύουσά του ήταν τα Σούσα, που τώρα αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Τα αρχαιολογικά στοιχεία δείχνουν την αστική ζωή στα Σούσα από την πέμπτη χιλιετία π.Χ. έως τον 13ο αιώνα. Στο απόγειό του υπό το Σιλχάκ-Ιν-Σουσινάκ, το Ελάμ εκτεινόταν δυτικά στον ποταμό Τίγρη (σημερινό Ιράκ) και νότια μέχρι την Περσέπολη.

Λίγα είναι γνωστά για τον πολιτισμό και τη θρησκεία των Ελαμιτών λόγω της έλλειψης στοιχείων και του γεγονότος ότι η Ελαμιτική γλώσσα δεν έχει ακόμη αποκρυπτογραφηθεί. Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν ιδρύθηκε το 1979.

 

1.

Η είναι η αρχαιότερη χώρα στον κόσμο αν δεχτούμε την ίδρυσή της το 3150 π.Χ. Αυτή είναι η εκτιμώμενη αρχή της βασιλείας του Narmer, του πρώτου βασιλιά της πρώτης δυναστείας της Αιγύπτου, και το τέλος της περιόδου που θεωρείται προδυναστική ή αρχαία .

Η ιστορία του Narmer (περίπου 3200-3000 π.Χ.) προτείνει την ενοποίηση του Narmer στην Άνω και την Κάτω Αίγυπτο — στη μία πλευρά, ο Narmer απεικονίζεται να φορά το Λευκό Στέμμα της Άνω Αιγύπτου, ενώ από την άλλη φορά το κόκκινο στέμμα της Κάτω Αιγύπτου.

Πηγή …

5 1 ψήφος
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x