Οι φυλακές Τρικάλων  μετατρέπονται σε κέντρο έρευνας

Οι φυλακές Τρικάλων μετατρέπονται σε κέντρο έρευνας


0 0 ψήφοι
Article Rating

Όταν οι αρχαιολόγοι της 19ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων προχώρησαν σε διερευνητικές εργασίες στις παλιές φυλακές Τρικάλων, πριν αυτές στεγάσουν πολιτιστικό κέντρο, ήρθαν αντιμέτωποι με αναπάντεχα αποτελέσματα.

Το παλιό σωφρονιστικό κατάστημα έκρυβε στα σπλάχνα του οθωμανικό λουτρό, έκτασης 850 τετραγωνικών μέτρων. Την ανάδειξη του οθωμανικού λουτρού και παράλληλα την επανάχρηση του κεντρικού κτιρίου των παλαιών φυλακών, προκειμένου να στεγάσει το Κέντρο Έρευνας «Βασίλης Τσιτσάνης» αποφάσισε ομόφωνα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

 

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Το οθωμανικό λουτρό σώζεται σε αρκετά καλή κατάσταση και η αρχιτεκτονική του αποδίδεται στον περίφημο Οθωμανό αρχιτέκτονα Σινάν. Είναι δίδυμο, με ανδρικό και γυναικείο τμήμα. Το λουτρό δύναται να ταυτιστεί με το χαμάμ του Οσμάν Σαχ, που αποτυπώνεται σε τοπογραφικό διάγραμμα του 1885.

Το κτιριακό συγκρότημα των φυλακών από το κεντρικό κτίριο και το κτίριο διοίκησης. Το κεντρικό κτίριο είναι διώροφο κτίσμα, που φαίνεται να κατασκευάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1890 στη θέση του δίδυμου λουτρού. Τη δεκαετία του 1950 και συγκεκριμένα μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1954, το κτίριο υπέστη μετατροπές, με κυριότερη την ανακατασκευή του ορόφου. Οι φυλακές περιλάμβαναν ανδρικό και γυναικείο τμήμα.

Το 2006 με τη μεταφορά των φυλακών το κτιριακό συγκρότημα παραχωρήθηκε στο δήμο Τρικκαίων.


http://www.goodchannel.gr

 

Πηγή: Καλά Νέα

Σύνδεσμος στην Πηγή…


0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x