Πανηγυρίζουν οι φιλοσκοπιανοί για τα πανηγύρια στην Ορεινή και στον Ξηρότοπο Σερρών

Πανηγυρίζουν οι φιλοσκοπιανοί για τα πανηγύρια στην Ορεινή και στον Ξηρότοπο Σερρών


0 0 ψήφοι
Article Rating

Τα παραδοσιακά πανηγύρια στην Ορεινή και στον Ξηρότοπο, επιχειρούν να «καπελώσουν» οι Σκοπιανοί και οι εγχώριοι υποστηρικτές τους, στην προσπάθειά τους να αποδείξουν πως στο νομό Σερρών, όπως και στην υπόλοιπη , υπάρχουν «Μακεντόνετς» που «καταπιέζονται» από τις αρχές.

Με τίτλο : “Με κάπως αργούς ρυθμούς, αλλά … ξυπνάμε” δημοσίευμα της μηνιαίας εφημερίδας «Nova Zora», που εκδίδει το «Ουράνιο Τόξο», αναφέρεται στα πανηγύρια που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι στα δύο ορεινά χωριά του δήμου Σερρών, τα οποία αποκαλεί με τις σλαβικές τους ονομασίες όπως και τις Σέρρες.

«Το καλοκαίρι τελείωσε και μ' αυτό τελείωσαν και τα μακεδόνικα πανηγύρια, από Костур-Καστοριά, μέχρι και Сер-Σέρρες» αναφέρει μεταξύ άλλων, συνεχίζοντας : «Ήταν ένα καλοκαίρι, όπου οι «Μακεδόνες» κατά χιλιάδες, χόρεψαν και τραγούδησαν στη μητρική τους γλώσσα, στέλνοντας μήνυμα προς όλους, ότι «είναι εδώ και υπάρχουν (…) Επίσης, τραγούδι για πρώτη φορά, μετά από πολλές δεκαετίες, ακούστηκε και στο νομό Σερρών, στα χωριά Фраштани-Φράσστανι (Ορεινή) και Мертати-Μέρτατι (Ξηρότοπος)».

Ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός, πως για πρώτη φορά στα συγκεκριμένα πανηγύρια, ακουστήκαν τραγούδια στο
σλαβικό ιδίωμα της περιοχής, τα οποίο όπως είναι γνωστό, εκμεταλλεύονται οι φιλοσκοπιανοί για να διχάσουν την τοπική κοινωνία και να εξυπηρετήσουν την προπαγάνδα τους, «διευρύνοντας» την ύπαρξη «μακεδονικής μειονότητας» και στα χωριά των Σερρών.
Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με επιπολαιότητα από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους της περιοχής, που στόχο έχουν τη διατήρηση της πολιτιστικής και λαογραφικής κληρονομιάς και όχι να ρίχνουν νερό στο μύλο της σκοπιανής προπαγάνδας, που κάνει λόγο για «Μεγάλη » μέχρι τον Όλυμπο και 500 χιλιάδες Μακεδόνες στη Βόρεια Ελλάδα, τους οποίους δεν θεωρεί Έλληνες.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Μη λησμονούμε πως έτσι «αθώα» ξεκίνησαν τα πανηγύρια στη δυτική και φτάσαμε σήμερα σε πολλά από αυτά, να ακούγονται τραγούδια που ζητούν από τους «Έλληνες να φύγουν από τη » ή τραγούδια για Βούλγαρους Κομιτατζήδες που και οι Σκοπιανοί θεωρούν εθνικούς τους ήρωες.

Και για να μην θεωρηθούν υπερβολικά τα όσα παραπάνω αναφέρουμε, το δημοσίευμα της «Nova Zora» καταλήγει : «Οι «Μακεδόνες» ξυπνούν. Σιγά σιγά, αλλά ξυπνούν. Ιδιαίτερα η νεολαία. Η νεολαία, απελευθερωμένη από τους φόβους και τα βάσανα του παρελθόντος, δηλώνει παντού: «Είμαστε Μακεδόνες. Έλληνες πολίτες, εθνικά Μακεδόνες. Χωνέψτε το!».

.infoserres.gr
Bookmark and Share


Πηγή: ΒΙΣΑΛΤΗΣ

Σύνδεσμος στην Πηγή…


0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Παλαιότερο
Νεότερο Περισσότερο ψηφισμένο
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x