Σε λειτουργία, από αρχές Απριλίου, οι σταθμοί μετρό Περιστερίου και Ανθούπολης

Σε λειτουργία, από αρχές Απριλίου, οι σταθμοί μετρό Περιστερίου και Ανθούπολης0 0 ψήφοι
Article Rating

Σε λιγότερο από ένα μήνα, αρχές Απριλίου, η πρώτη από τις τρεις «παγωμένες» επεκτάσεις του Μετρό στην Αθήνα θα δοθεί στο κοινό.

Πρόκειται για τους δύο σταθμούς της επέκτασης από Αγιο Αντώνιο προς Περιστέρι και Ανθούπολη, η παράδοση των οποίων καθυστέρησε μία τριετία λόγω της γνωστής εμπλοκής με τη Siemens. Η κατασκευή τους, πάντως, αποδείχθηκε μια αρκετά απαιτητική υπόθεση, με αρκετές δυσάρεστες εκπλήξεις.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Οι εργασίες για την κατασκευή των δύο σταθμών της επέκτασης προς Ανθούπολη (1,5 χλμ.) ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2006. Οι δυσκολίες όμως άρχισαν νωρίτερα. Κατά τις πρώτες γεωτεχνικές έρευνες διαπιστώθηκε ότι η θέση

που είχε επιλεγεί για τον σταθμό Ανθούπολης, ήταν εντελώς ακατάλληλη λόγω της ύπαρξης μεγάλου αριθμού αχαρτογράφητων υπόγειων στοών. Ετσι ο σταθμός επαναχωροθετήθηκε 350 μέτρα νοτιότερα, επί της οδού Θηβών, προκειμένου να επιτραπεί και η μελλοντική επέκταση της γραμμής. «Η σήραγγα από τον σταθμό Περιστερίου έως τον Αγιο Ιερόθεο είχε κατασκευαστεί από προηγούμενη εργολαβία» εξηγεί στην «Κ» ο κ. Κώστας Κονδύλης, επιβλέπων μηχανικός του έργου για την Αττικό Μετρό. «Ετσι στην Ανθούπολη έπρεπε να γκρεμιστεί το κέλυφος της σήραγγας για να κατασκευαστεί ο σταθμός» (σ.σ. όπως έγινε και με τον σταθμό Αγίας Παρασκευής).

Η κακή ποιότητα των εδαφών της περιοχής δυσκόλεψε το έργο των μηχανικών. «Στον σταθμό του Περιστερίου, η σύμβαση προέβλεπε ότι το 60% του σταθμού, αυτό που βρίσκεται κάτω από τη σημερινή πλατεία, θα σκαφτεί με ανοιχτό όρυγμα και το υπόλοιπο 40%, που βρίσκεται κάτω από τον δρόμο, υπογείως. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το πρώτο πράγμα που έχεις στο μυαλό σου είναι η ασφάλεια όσων μένουν και κινούνται στην περιοχή των έργων. Ετσι η μελέτη καθυστέρησε ώστε να βρεθεί η πιο ασφαλής λύση και η κατασκευή έγινε βήμα βήμα, με εξειδικευμένους μηχανικούς».

Το κύριο πρόβλημα

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτούσε η γειτνίαση με τη μητρόπολη Περιστερίου, που βρίσκεται στην πλατεία του σταθμού. «Πρόκειται για ένα πετρόχτιστο μνημείο και έπρεπε να είμαστε πολύ προσεκτικοί, γιατί σκάβαμε σύρριζα! Ετσι έπρεπε να μετράμε 2-3 φορές την ημέρα αν οι εργασίες μας είχαν επίπτωση στην επιφάνεια», λέει ο κ. Κονδύλης.

Στην Ανθούπολη το κύριο πρόβλημα ήταν η έλλειψη χώρου. «Τόσο, που τα γεωτρύπανα εμποδίζονταν από τα μπαλκόνια των γύρω σπιτιών! Συνεπώς οι δυνατότητες διαμόρφωσης του σταθμού ήταν εξαιρετικά περιορισμένες. Οι μελετητές μας όμως φρόντισαν ώστε και οι δύο σταθμοί να δέχονται άπλετο φυσικό φωτισμό, να είναι σύγχρονοι και λειτουργικοί».

Το έργο λοιπόν τελείωσε. Περίπου 75.000 πολίτες εκτιμάται ότι θα χρησιμοποιούν καθημερινά τους δύο σταθμούς, διανύοντας σε 11 λεπτά την απόσταση μέχρι το Σύνταγμα. «Ελπίζω οι κάτοικοι στις δύο περιοχές, τώρα που τελείωσαν όλα, να ξεχάσουν την ταλαιπωρία που υπέστησαν και να αγκαλιάσουν τους δύο σταθμούς», λέει ο κ. Κονδύλης. «Για εμάς στην Αττικό Μετρό αρκεί η χαρά ότι θα εξυπηρετηθούν τόσες χιλιάδες άνθρωποι».

Του Γιωργου Λιαλιου για την καθημερινη

Πηγή: Καλά Νέα

Σύνδεσμος στην Πηγή…


0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x