Το λεωφορείο των άστεγων της Μόσχας

Το λεωφορείο των άστεγων της Μόσχας


Το φιλανθρωπικό πρόγραμμα «Έλεος», παρέχει βοήθεια στους άστεγους της Μόσχας, λειτουργεί από το 2004 και επιχορηγείται από την Ορθόδοξη Εκκλησία. Ομάδα εθελοντών αποτελεί το πλήρωμα ενός λεωφορείου ειδικά εξοπλισμένου, προκειμένου να παράσχει καθημερινά πρώτες βοήθειες σε αρρώστους που πολύ λίγοι θα τους πλησίαζαν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία μη κυβερνητικών οργανώσεων και ειδικών που ασχολούνται με τους άστεγους, ο αριθμός τους ξεπερνάει τις 100.000.

Εστία - 2o και 3ο Εργαστήριο Κυριαρχίας

Το πλήρωμα με το «Λεωφορείο του Ελέους» ταξιδεύει κάθε βράδυ στους σιδηροδρομικούς σταθμούς, και προσπαθεί να βοηθήσει τους άστεγους να αντιμετωπίσουν την επιδείνωση του κρύου, αυτές τις ώρες. Παρέχουν ιατρική φροντίδα και

ταυτόχρονα προσπαθούν να κρατήσουν ζεστούς τους πιο αδύναμους, ώστε να μην παγώσουν.

Δυστυχώς, η ομάδα πρέπει να ασχοληθεί με όσους βρίσκονται στη χειρότερη κατάσταση, αφήνοντας πολλούς άλλους. Λόγω των περιορισμένων πόρων, οι εθελοντές μπορούν να βοηθούν μόνο 30 έως 35 ανθρώπους τη φορά.

Ο κάθε ένας από αυτούς τους ανθρώπους κουβαλάει μια τραγική ιστορία, για το πώς κατέληξε στους δρόμους. Για κάποιους, όμως, η εφιαλτική γραφειοκρατία της Ρωσίας είναι αυτή, που τους εμποδίζει να εργάζονται.
Από τη στιγμή που θα βρεθούν στους δρόμους, η κρατική βοήθεια είναι πολύ σπάνια. Οι κοινωνικές υπηρεσίες, απλά δεν έχουν προϋπολογισμό για τέτοιες δράσεις, ενώ ασχολούνται μόνο με τους Μοσχοβίτες, που σημαίνει ότι οι άνθρωποι αυτοί για να βοηθηθούν θα πρέπει επίσημα να έχουν καταχωρηθεί ως κάτοικοι Μόσχας.


Το φιλανθρωπικό έργο του «Λεωφορείου του Ελέους» είναι δημόσιο και βασίζεται σε δωρεές. Γι αυτό το λόγο το πλήρωμα βοηθάει τους πάντες, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, την πίστη, την εθνικότητα ή την ιθαγένεια.

Η τοπική αστυνομία κυνηγάει τους άστεγους, γιατί εκτός από τη μέθη, την κλοπή και τους καυγάδες, παραβιάζουν μόνιμα τη νομοθεσία σχετικά με την καταχώριση του τόπου διαμονής.

Όταν δίνεται η εντολή να μετακινήσουν τους «hobos», οι αστυνομικοί πρέπει να υπακούσουν, ωστόσο δεν θέλουν να τους δουν να παγώνουν, οπότε χαίρονται όταν βλέπουν το «Λεωφορείο του Ελέους» να τους φροντίζει.

Το πλήρωμα του «Λεωφορείου του Ελέους» θα τους προσφέρει καταφύγιο μέχρι το πρωί, θα τους δώσει ένα ζεστό γεύμα και θα τους παράσχει τη δυνατότητα για ένα ντους. Μετά, όμως, δεν υπάρχει άλλο μέρος γι αυτούς παρά μόνο ο δρόμος.

Το «Λεωφορείο του Ελέους» λειτουργεί σε τρεις βάρδιες με 5 εργαζόμενους τη βάρδια, ενώ 2 από αυτούς είναι γιατροί. Κάθε χειμώνα, αυτοί οι άνθρωποι βοηθούν πάνω από δύο χιλιάδες άστεγους.

Το «Λεωφορείο του Ελέους» λειτουργεί και το καλοκαίρι, αλλά μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το πλήρωμα δεν βοηθάει τους άστεγους να επιλύσουν μόνο τα άμεσα προβλήματά τους, αλλά δίνει δωρεάν εισιτήρια τρένων σε εκατοντάδες από αυτούς, προκειμένου να αναζητήσουν μακρινούς συγγενείς τους.

Το «Λεωφορείο του Ελέους» είναι ένα από τα πολλά φιλανθρωπικά έργα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Για παράδειγμα, το φιλανθρωπικό τμήμα της Συνόδου της Εκκλησίας μαζί με το υπουργείο Πρόνοιας υλοποιούν ένα ημερήσιο πρόγραμμα βοήθειας σε 150 άτομα στη Μόσχα.

Οποιαδήποτε βοήθεια για τους άστεγους ιδιαίτερα το χειμώνα είναι αξιέπαινη. Το κρύο που χτύπησε την Ευρώπη έχει σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους, και η Μόσχα πλήρωσε τον δικό της φόρο στο βωμό της βαρυχειμωνιάς.

http://o-nekros.blogspot.gr/ via http://trelogiannis.blogspot.gr

Πηγή: Καλά Νέα

Σύνδεσμος στην Πηγή…