Τί κρύβεται πίσω από την «υποβάθμιση» της Standard & Poor’s…!

Τί κρύβεται πίσω από την «υποβάθμιση» της Standard & Poor’s…!0 0 ψήφοι
Article Rating

Κι εκεί που περίμεναν αναβάθμιση ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's τους έκανε ‘δώρο' την απειλή για υποβάθμιση…!

Αν και κάποιοι στο υπουργείο περίμεναν ότι ίσως να συνέβαινε κάτι τέτοιο, στην πραγματικότητα ήταν κοινή πεποίθηση πως τα νέα για την Ελλάδα θα ήταν καλά. Η ανακοίνωση του διεθνούς οίκου με την οποία προειδοποιεί την Ελλάδα για μείωση της αξιολόγησης «ΒΒ+», εάν αποδειχθεί ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα ευνοήσει τους κρατικούς ομολογιούχους σε βάρος των ιδιωτών, ωστόσο, προσγείωσε την Αθήνα στη σκληρή πραγματικότητα.

Η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά από τους νέους κανονισμούς, τονίζει στην ανακοίνωση του ο οίκος Standard & Poor's, θέτοντας την αξιολόγηση «BB+» σε καθεστώς CreditWatch Negative. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα μπαίνει υπό παρακολούθηση με αρνητική προδιάθεση, μέχρι τη λήψη της τελικής απόφασης για τυχόν υποβάθμιση, που αναμένεται εντός του επόμενου 3μηνου.

Όπως ήταν φυσικό το υπουργείο Οικονομικών αντέδρασε στην ανακοίνωση του διεθνούς οίκου αξιολόγησης, αν και αυτό έγινε με καθυστέρηση λίγων ωρών.
Η ανακοίνωση του υπουργείου κάνει λόγο για «έκπληξη», δεδομένων των πρόσφατων επιτυχιών του ελληνικού οικονομικού προγράμματος στους τομείς της δημοσιονομικής εξυγίανσης, αλλά και των μεταρρυθμίσεων που βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Μάλιστα επισημαίνεται ότι η απόφαση στηρίζεται αποκλειστικά σε εξελίξεις εκτός Ελλάδος και πιο συγκεκριμένα στον προτεινόμενο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (European Stability Mechanism ‘ESM'), ο οποίος αναμένεται να εισαχθεί μετά το 2013. Η απόφαση αποτελεί μια προσέγγιση της επίπτωσης του ESM στις αγορές, η οποία αγνοεί το ενδεχόμενο θετικό αποτέλεσμα στη μείωση της αβεβαιότητας.

Σε κάθε περίπτωση, η προσέγγιση της S&P αφορά μόνο σε χώρες με προβλήματα πρόσβασης στις αγορές μετά το 2013 και δεν μπορεί να ισχύει για την Ελλάδα, η οποία ήδη λαμβάνει οικονομική υποστήριξη, για να λύσει το υπάρχον πρόβλημα του δημόσιου χρέους με πολύ καλά αποτελέσματα μέχρι τώρα, σημειώνει το υπουργείο.


Πηγή: Ελλήνων Αφύπνιση

Σύνδεσμος στην Πηγή…


0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x