Αντόνιο Κανόβα – Έρως και Ψυχή – Μια ξεχωριστή ιστορία αγάπης

Αντόνιο Κανόβα – Έρως και Ψυχή – Μια ξεχωριστή ιστορία αγάπης


0 0 ψήφοι
Article Rating

Ήταν κάποτε μια πανέμορφη βασιλοπούλα που την έλεγαν . Τέτοια ήταν η ομορφιά της, που οι άνθρωποι τη λάτρευαν σα την , τη θεά του Έρωτα.

Βέβαια, η , δε μπορούσε να ανεχτεί μια κοινή θνητή να λατρεύεται σα την ίδια τη θεά της Ομορφιάς. Έστειλε, λοιπόν το γιο της, το φτερωτό Έρωτα, να την κάνει να ερωτευτεί τον πιο αξιοθρήνητο άνδρα που θα βρει.

Όμως… κι ο ίδιος ο θαύμασε την , και δεν της έκανε τέτοιο κακό.

Ο καιρός περνούσε, οι δυο μεγαλύτερες αδερφές της ς παντρεύτηκαν. Και η ίδια, όχι. Όλοι τη θαύμαζαν, αλλά σαν ένα ωραίο άγαλμα. Όχι σα γυναίκα. Ο βασιλιάς πατέρας της πήρε χρησμό, ότι η θα γνώριζε το σύζυγό της σε ένα ψηλό βουνό. Και ο σύζυγος αυτός θα ήταν ένας τρομερός δράκος, που τον τρέμουν θνητοί και θεοί.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Συντετριμμένη, η ανέβηκε στο βουνό, και ένα αεράκι την μετέφερε σε ένα λαμπερό παλάτι. Το παλάτι του συζύγου της. Μα, τον άνδρα αυτόν ποτέ δεν τον είδε. Έσμιγε μαζί του τη νύχτα, τη μέρα έφευγε μακριά. Της είχε βάλει προϋπόθεση να μη μάθει την ταυτότητά του ποτέ. Με τον καιρό, η τον αγάπησε, κι ας μην ήξερε ποιος είναι.

Οι δυο αδερφές της ζήλεψαν την τύχη της ς. Και την έπεισαν να προσπαθήσει να μάθει ποιος είναι ο σύζυγός της στα κρυφά, παρά τη συμφωνία που είχαν κάνει.

Κι ενώ εκείνος κοιμόταν, εκείνη άναψε ένα κερί και τον είδε… ήταν ο ίδιος ο !


Ο όμως ξύπνησε. Και πληγωμένος από τη συμπεριφορά της ς, έφυγε μακριά.

Απελπισμένη να τον βρει ξανά, η ζήτησε τη βοήθεια της μητέρας του συζύγου της, της ς. Εκείνη, την υπέβαλε σε τέσσερις υπεράνθρωπες δοκιμασίες. Δε θα τα κατάφερνε χωρίς τη βοήθεια των στοιχειακών της ς. Όμως στην τελευταία δοκιμασία, η έπεσε λιπόθυμη.

Τότε, εμφανίστηκε ο ίδιος ο . Που κι εκείνος αγαπούσε την παράφορα και ανυπομονούσε να σμίξουν ξανά. Επανέφερε τη γυναίκα του στη ζωή. Και, φτερωτός καθώς ήταν, πέταξε μαζί της προς τον Ουρανό.

Εκεί, η έγινε αθάνατη. Έτσι μας δίνει το μύθο ο Απουλήιος.

Στο εμβληματικό γλυπτό του Κανόβα, αποτυπώνεται γλαφυρά η λαχτάρα των δύο εραστών που σμίγουν ξανά. Είναι σα δύο κόσμοι που ενώνονται. Ο , ο κάθετος φτερωτός κόσμος του Ουρανού, η θεϊκή αγάπη. Και η , ο οριζόντιος κόσμος της ύλης και της εκδήλωσης. Δυο κόσμοι τόσο μακρινοί, που όμως συνδέονται με πανίσχυρους δεσμούς αγάπης.

 

Πηγή…

0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x