Δακτυλιοειδής έκλειψη ηλίου για μέρη της Αφρικής, Ινδίας και Κίνας την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010. Επειδή η σελήνη είναι κοντά στο απόγειο (το πιο μακρινό σημείο στην τροχιά της από τη Γη) και η Γη μόλις έχει περάσει από περιήλιο, η φαινόμενη διάμετρος της σελήνης είναι αρκετά μικρότερη από το μέσο όρο και ο ήλιος αρκετά μεγαλύτερος από το μέσο όρο.
Ο δίσκος της σελήνης είναι μόνο το 92% του δίσκου του ήλιου με αποτέλεσμα ένα 4% του ηλιακού δίσκου να φαίνεται σε κάθε πλευρά της σελήνης. Η έκλειψη διαρκεί στο μέγιστό της 11 λεπτά και 8 δευτερόλεπτα. Αυτή είναι μια πολύ μεγάλη διάρκεια, σχεδόν διπλάσια από την τελευταία έκλειψη του Ιουλίου στην Κίνα. Σύμφωνα με τον ειδικό στις εκλείψεις Fred Espenak από το Goddard Space Flight Center της NASA, αυτή είναι η πιο μεγάλη σε διάρκεια δακτυλιοειδής έκλειψη της 3ης χιλιετίας – η διάρκειά της δεν θα ξεπεραστεί μέχρι το έτος 3043!
Από την Ελλάδα θα φανεί ως μερική έκλειψη ηλίου με τη σκιά της Σελήνης να καλύπτει μόνο ένα μικρό μέρος του Ήλιου. Η έκλειψη ξεκινάει πριν την ανατολή του Ήλιου, περίπου στις 7:20 π.μ., ενώ η ανατολή του ήλιου είναι στις 7:57 π.μ. Λίγο αργότερα θα έχει φθάσει στη μέγιστη κάλυψη του ηλιακού δίσκου, όμως θα είναι πολύ χαμηλά στον ορίζοντα. Άρα, θα μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε το δεύτερο μισό της έκλειψης αν έχουμε καλό ανατολικό ορίζοντα. Η έκλειψη τελειώνει στις 8:48 π.μ.
Περισσότερες πληροφορίες για την έκλειψη:
http://eclipse.gsfc.nasa.gov/SEmono/ASE2010/ASE2010fig/ASE2010-fig201.pdf
http://eclipse.gsfc.nasa.gov/SEmono/ASE2010/ASE2010.html
Προσοχή στην ασφάλεια των ματιών μας κατά την παρατήρηση! Πρέπει να χρησιμοποιηθούν τηλεσκόπια με ειδικά ηλιακά φίλτρα ή ειδικά γυαλιά που προσαρμόζονται στα μάτια!
Πλανητάριο Θεσσαλονίκης