Νησιά Τοκελάου | Το πρώτο 100% «ηλιακό» έθνος στον κόσμο


0 0 ψήφοι
Article Rating

Τα νησιά Τοκελάου στο νότιο Ειρηνικό Ωκεανό πρόκειται να γίνουν το πρώτο έθνος στον κόσμο που ηλεκτροδοτείται εξολοκλήρου από τον ήλιο. Σύμφωνα με Μέσα Ενημέρωσης της Νέας Ζηλανδίας, στην οποία τα Τοκελάου ανήκουν διοικητικά, θα εγκατασταθούν 4.000 φωτοβολταϊκά πάνελ στις τρεις ατόλες των νήσων -Φακαόφο, Νουκουνόνου και Ατάφου.

Τα φωτοβολταϊκά θα παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια στους 1400 κατοίκους των νησιών και θα συμβάλλουν στην εξοικονόμηση 12000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα.

Όπως διαβάζουμε στο econews τα νησιά Τοκελάου βρίσκονται στην περιοχή της Δυτικής Πολυνησίας και απολαμβάνουν ηλιοφάνεια όλο το χρόνο. Το νησί ενεργειακά εξαρτάται κατά 95% από το ξένο πετρέλαιο και εισάγει 2000 βαρέλια ετησίως.

Η επένδυση στα φωτοβολταϊκά αναμένεται να αποσβεσθεί σε πέντε χρόνια, ενώ έργα συντήρησης θα απαιτηθούν σε 20 χρόνια.
Τα νησιά της Πολυνησίας είναι από τα πλέον εξαρτημένα από το πετρέλαιο.Η επένδυση στο Τοκελάου συγχρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και την κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας και ανήλθε σε 6 εκατ. δολάρια .

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Το Τοκελάου βρίσκεται στον νότιο Ειρηνικό και είναι εξαρτημένη περιοχή από την Νέα Ζηλανδία από το 1926. Έχει έκταση 10 τετρ. χλμ. Το 1989 ο ΟΗΕ συνέταξε έκθεση σύμφωνα με την οποία προβλέπεται ότι το Τοκελάου θα εξαφανιστεί κάτω από την θάλασσα τον 21ο αιώνα λόγω της αύξησης της στάθμης των υδάτων από την υπερθέρμανση του πλανήτη. Ο πληθυσμός είναι 1.416, με βάση εκτιμήσεις του 2009 (κατατάσσεται 225η).

Δεν υπάρχει καμία πρωτεύουσα καθώς κάθε ατόλη έχει το δικό της διοικητικό κέντρο. Το όνομα Τοκελάου σημαίνει «βόρειος άνεμος» στη γλώσσα της Πολυνησίας.


Πηγή: Καλά Νέα

Σύνδεσμος στην Πηγή…


0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x